Vissza

Rólunk

Rólunk

 

Ha elszánt búvár vagy, esetleg csak egyszerûen érdekel, hogy mi van a vízfelszín alatt, akkor a legjobb helyen jársz. Az általános információk mellett rendszeres posztokkal jelentkezünk, és próbálunk beszámolni az élményeinkrõl, a tanfolyamokról és a legújabb nemzetközi irányokról.

Kik vagyunk?

 

 

KERESKEDELEM

Ág Luca

A víz alatti világ már egészen gyerekként magával ragadott. Akkor még csak a családi ebédek alkalmával szívtam magamba nagypapám történeteit, aki már akkor búvár volt és járta a szebbnél szebb korallzátonyokat. Jómagam végül 2013-ban tettem le az első vizsgámat. Azonnal tudtam, hogy ez az, amivel szeretnék foglalkozni, ez lesz, ami örök szerepet fog betölteni az életemben. A következő évek intenzív tapasztalatszerzéssel teltek. Hiszem, hogy ez a sport, csak akkor élvezhető igazán, ha a biztonság játszik a legfontosabb szerepet a döntéseinkben. Ez pedig a megfelelő oktatáson, az alázatos és felelősségteljes gyakorláson és a jó minőségű, megbízható felszerelésen alapszik. 2015-ben dolgoztam először búvárbázison, mint merülésvezető. Itt lehetőségem nyílt, hogy két dolgot is művelhessek, amit nagyon szeretek. Minél több időt a víz alatt tölteni, valamint emberekkel foglalkozni. 2017 tavaszától a Pag szigetén található DSDC búvárbázison tulajdonostársként dolgoztam, mint bázis- és merülésvezető. Itt ismerkedtem meg Szilágyi Zsolttal is, akinél 2017 novemberében sikeresen el is végeztem a GUE Fundamentals tanfolyamot Tech pass minősítéssel. Jövőbeli terveim között szerepel, hogy követve a GUE vonalát technikai szintre is elérjek, valamint leendő búvároknak adhassam át a már megszerzett tudásomat. Búvárkodás ágazatain belül a víz alatti fotózás érdekel még igazán, egyelőre amatőr szinten űzöm. Itt is, mint minden másban az idő és gyakorlás remélhetőleg meghozza majd az eredményét.

Gőcze Csaba

Gyermekkorom óta az egyik kedvenc elfoglaltságom az olvasás és az ebből fakadó megismerés és megtapasztalás utáni vágy. Rövid idő alatt rájöttem, hogy a mások által átélt és leírt történetek nem elégítik ki kíváncsiságom, személyesen is meg akartam tapasztalni a világot. Egyetemi éveim alatt keltem először útra, akkor még a magashegységek vonzottak, így Tibet és India volt az úticél. A búvárkodással pár évvel később Mexikóban ismerkedtem meg és azonmód belé is szerettem. 2013-ban ugyanitt lettem Padi oktató és 2015 decemberéig dolgoztam Mexikóban, Playa del Carmenben és környékén búvároktatóként és túravezetőként. Egy évet töltöttem úton az USA-Mexikói határtól egészen Isla Navarinnóig és vissza buszon, riksán, teherautóstoppal hegyet mászva és körbemerülve a kontinenst. Végül Ciprusra vitt az utam. Pár hetet terveztem csak maradni, úgy sejtettem a Földközi tengerben semmi érdekes nem rejlik. Hatalmasabbat nem is tévedhettem volna, mint ez a legelső merülésemen bebizonyosodott. Mikor először pillantottam meg az MS Zenobia hajóroncsot borítékolható volt, hogy maradok. Itt kezdtem ismerkedni a technikai búvárkodással. 3 szezonon keresztül dolgoztam Cipruson PADI oktatóként, ezalatt az idő alatt elvégeztem a TDI Full Cave képzését, illetve a Tech Deep-et. Keresztül-kasul bebolyongtam a Zenobia hatalmas roncsát bő 800 merülés alatt és meggyőződésem, hogy még mindig bőven akad látni és felfedezni való rajta. A roncs és a barlangi merülések nagy rajongója vagyok és meggyőződésem, hogy a biztonságos és élvezetes merülések alapfeltétele a minőségi felszerelés amelyre nyugodtan rábízhatjuk az életünk.

Bringye Péter

 A búvárkodással 2007 õszén kezdtem az ismerkedést Dr. Elter Tamásnál. Egybõl magával ragadott a víz alatti világ, gyorsan végig szaladtam a PADI kedvtelési részének minden specialistásán, majd jött a divemaster szint, majd az PADI oktatói tanfolyam. A merülések során mindig törekedtem a magam és a természet megóvására, valamint a lehetõ legnagyobb merülési konfort elérésére. Újabb és újabb felszereléseket vásároltam, tanfolyamokat végeztem, így ismerkedtem meg a GUE rendszerrel és a Halcyon/DUI márkákkal, melyek a maximalizmusom ellenére is megelégedéssel töltenek el. Szilágyi Zsolttal néhány hónapos egyezkedést követve átvettem tõle a felszerelés forgalmazást, és megalapítottam a Water Resistant Dive Centert.

Célom, hogy az általam forgalmazott felszerelések segítsék a búvárközösség tudásának fejlõdését a saját biztonságuk és a környezet megóvása érdekében. 

Búvár végzettségeim: 

- PADI Master Scuba Diver, Divemaster

- EFR  CPR/AED/ FirstAid Instructor

- GUE Fundamentals

A dive center vezetésén túl IT projekteken dolgozok.

OKTATÓINK
 

Szilágyi Zsolt

Szilágyi Zsolt vagyok, nemzetközi GUE oktató (Global Underwater Explorers) és barlangász.

1975-ben születtem Budapesten és 1999 óta hódolok a búvárkodásnak és 2002 óta a barlangászatnak – mindezt munkám mellett. Az egyetemi évek alatt kezdtem el búvárkodni a PADI képzési rendszerében. Számos oktatási rendszert megjártam ilyen vagy olyan okokból kifolyólag, azonban fõ szervezetem már 2003 óta a GUE, melynek nemcsak tagja, oktatója és instructor trainer-e, de Minõségellenõrzési Bizottságának tagja is vagyok.

Elsõ merülésem az egyik lupa-szigeti bányatóban volt 1999-ben. Annyira beleszerettem és annyira akartam a fejlõdést, hogy 2000-ben már merülésvezetõ (divemaster) lettem, 2001-ben pedig UEF oktató. Szakmai életem fordulópontja volt, amikor 2001-ben öt napra bennragadtam a bódvarákói Rákóczi-barlangban. Ez a baleset rádöbbentett az addig megszerzett búvárismereteim hiányosságaira, és egyben elindított a biztonságra való törekvés és a tökéletes oktatási rendszer megtalálása felé.

2003-ban találkoztam elõször a GUE-val, egyik ismerõsöm invitált egy német oktató magyarországi tanfolyamára. A GUE-ról elõtte csak szórványos információim voltak, de mondhatni szerelem volt elsõ látásra. Az elsõ perctõl tudtam, hogy megtaláltam a szervezetemet, úgyhogy 2003-ban újból az alapoktól kezdem el a búvárkodást. 

2004-ben Tech1, 2006-ban Cave1-es vizsgát tettem, ez utóbbit Daniel Riordan oktatónál, aki nagy hatással volt rám. Szintén 2006-ban Thomas Dederich ajánlására meghívást kaptam egy GUE oktatói tanfolyamra, melyet Jarrod Jablonski, David Rhea, Richard Lundgren és Bob Sherwood tartottak. Mind nagy nevek a szakmában, rengeteget tanultam tõlük. 2008-ban lettem én is GUE oktató amelyben nagy segítségemre volt még Chris Le Maillot és Mario Arena. Szintén 2008-ban végeztem el a Tech2 tanfolyamot Mario Arena vezetésével, valamint a Cave2-t Chris Le Maillot-val – újra a legnagyobbaktól tanulhattam, majd 2009-ben Halcyon RB80 újralégzõs tanfolyamot végeztem David Rhea-nál.

Az akív merülések, oktatások és kutatói munka mellett tovább képeztem magam: 2012-ben Rec1 és DPV1 oktató minõsítés mellé megszereztem a rendkívül magas presztizsû Cave1 oktatói minõsítést is. Ezt követõen 2013-ban GUE Fundamentals és Rec1 Instructor Trainer valamint Dokumentációs Búvár Oktató lettem. 2013-ban beválasztottak a GUE Minõségi Ellenõrzés Bizottságába. 2014-tõl Rec2 és Rec3 szintû oktatásokat is tartok. 2014-ben Cave1-es Oktató mentorrá is váltam. 2015-ben, egy újabb hosszú tanulási folyamat révénTech1 oktatói fokozatot szereztem, amelyben Richard Walker, Dorota Czerny és Mario Arena segítettek.

Az oktatás mellett túravezetéssel, felszerelés szervízeléssel (BTS System, DUI, Halcyon)  is foglalkozom. A szervízeléshez szükséges szaktudást közvetlenül az említett cégek képviselõitõl tanultam.

2002-tõl a búvárkodás mellett találtam egy másik szenvedélyt is, a barlangászatot. Ennek egyszerû oka volt: a barlangi búvárkodást csak úgy lehet magas szinten mûvelni, hogy értünk a szárazbarlangászathoz is. 2004-ben alapfokú barlangász, 2010-ben technikai 2-es minõsítést szereztem. 2011-ben lettem barlangi túravezetõ és végül 2014-ben baralngi kutatávezetõi minõsítést szereztem.

Egyéb minõsítéseim: Barlangi búvár merülésvezetõ, Búvár-sportoktató

Eredményeim számokban: merülések száma: 2000+ ebbõl barlangi merülések száma: 750+ mély-merülések száma (›45m): 180+ dekompressziós merülések száma: 350+ RB tapasztalat: 90+ óra

A GUE szellemiséget képviselem a régióban azzal, hogy elsõ magyarországi GUE oktatóként a legprofibb oktatási rendszert kínálom a búvároknak. Több oktatási rendszerben (PADI, SSI, UEF, IANTD, TDI, DAN) szereztem különbözõ szintû oktatói minõsítéseket, de végül a GUE mellett tettem le voksomat.

2017. Október 20.